HTML

gondolataim elsősorban játékfejlesztésről

Elsősorban játékfejlesztés magyarul: az enginem fejlesztése során felmerülő problémák, ötletek, tévutak stb dokumentálása, amely számomra és talán mások számára is hasznos lehet később Másodsorban gondolatok szavakban...

Kapcsolat:
aalberik 'at' gmail 'dot' com

Haletető

Galéria

Címkék

Összes

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

mindenható árnyéktérképek harca

2009.04.19. 21:14 :: syam

Ez a (kissé idétlenre sikeredett) cím az omni fényekkel együtt használható shadow mapekről szól. És hogy miért érdemes erről írni... Szerintem joggal tekinthető ez a legbonyolultabb esetnek.

Az omni fényforrások egyik tulajdonsága, hogy a tér minden irányába indulnak belőlük fénysugarak vagyis a fényforrás a teljes 360 fokos térszöget látja a környezetéből. Ez a tény -szokás szerint- a textúrázást alaposan megnehezíti és némi kutatás után rájövünk, hogy ez a probléma közös a dinamikus environment mapping témakörével vagyis hogyan képezzük le a teljes környezetet. Több lehetséges megoldás közül kiemelnék hármat:

  1. sphere mapping - ezen esetet nem tárgyalom, mert a vetítés rendkívüli torzítást igényel. Bár kétségtelen előnye, hogy mindössze egy textúrára az egész környezet leképezhető.
  2. dual paraboloid mapping
  3. cube mapping

 Most pedig következzen a 2. és 3. pontban említett típusok összehasonlítása.

 Dual paraboloid mappingCube mapping

A környezetet 

Vetítés

Mintavételezés

Torzítás

Szűrés

2 textúrával fedi le 

paraboloid

"visszavetítés" + térfél választás

jelentős

a 2 textúra találkozásánál hiányzik

6 textúrával fedi le 

hagyományos perspektív

egyszerű cubemap

közepes, főként a texturák találkozásánál

cubemap szűrés

 

Eddig úgy tűnik, hogy a cube mapping áll nyerésre leszámítva a 6 textúrát. Sőt ha belegondolunk a sm4.0 nyújtotta lehetőségekbe, akkor még az sem okoz igazán gondot.

A leglényegesebb gond azonban az, hogy potenciálisan költséges nagy méretű cubemapből mintavételezni. Ennek kiküszöbölésére dolgozták az ún. virtual cube mapet. Az egész trükk azon alapul, hogy a cubemap textúráit egy egyszerű megoldással kiterítik egy 2d textúrába, ahonnan viszont már gyors a mintavételezés. A kiterítésért cserébe szűrési hibák lépnek fel ill. egy textúra indirekció válik szükségessé és plusz egy textúra mintavétel. Az első mintavételezés egy kisméretű cubemapből történik, amely textúra koordinátákat tartalmaz és ezekkel férünk hozzá a következő mintavételezés során a kiterített valódi adatokhoz. Vcm esetén természetesen elveszítjük a cubemap szűrést.

Megemlítendő még, hogy a paraboloid mappingnek is van egy komoly hátránya. Jól tesszellált modelleket, jól tesszellált felületekre lehet vele vetíteni komolyabb vizuális hibák nélkül. Ez a vetítés paraboloid jellegéből fakad hiszen két vertex között lineáris interpoláció megy végbe, amely helytelen eredményhez vezet. Természetesen a vetítés és a mintavételezés is átvihető fragment oldalra és ezzel a probléma megszűnik "némi" teljesítménycsökkenés árán.

Most vessünk pár pillantást a mintavételezésre közelebbről.

Ez a dpm egyik térfelének a mintavételezése:

DP3 len_pos, pos, pos;
RSQ inv.x, len_pos.x;
MUL pos, pos, inv.x;
RCP len_pos, inv.x;

ADD pos_tex, pos, hemi0;
RCP inv.z, pos_tex.z;
MUL pos_tex.x, pos_tex.x, inv.z;
MUL pos_tex.y, pos_tex.y, inv.z;
MUL pos_tex.z, len_pos.z, light_pos.w;
MAD result.texcoord[1], pos_tex, half1, half0;

A felső pár sorban lévő normalizálást leválthatjuk egy textúra mintavételezésre, de még így kb. 8*2 utasítás lesz összesen a mintavételezéshez szükséges textúra koordináták előállítása. A mintavételezés pedig kb. 2 db 1024es vagy nagyobb textúrából történik majd.

A cubemap mintavételezés jóval egyszerűbb. A fényvektort ilyenkor nem is szükséges normalizálni, amellyel majd mintát veszünk a cubemapből. Ezután jön a valódi mintavételezés. Összeszámolva ez kb. 3 utasítás a teljes környezet leképezésére. A kiterített cubemap azonban tekintélyes méretű lehet: 6 db 1024es textúra egy 3*1024 x 2*1024es textúrába csomagolva. Ráadásul még egy hibát is tapasztaltam: a cubemap nem lehet akármilyen kicsi, mert a lineáris interpoláció a textúra koordinátákat a face-k szélen elrontotta az esetemben.

Lehetséges még közvetlen cubemapbe renderelés is azonban ilyenkor a mélységi összehasonlítás nem fog működni vagyis nekünk kell fragment programból megoldanunk. Sm4.0 gpuk már hardveresen meg tudják ezt oldani.

Mindent összevetve számos pro és kontra szól mindkét megoldás mellett és ellen vagyis jelenleg nem tudok dönteni. A vcm mellett szól a kevés utasítás, ellene pedig a nagy textúra és a körülményes renderelés. A dpm mellett szól a kis textúra viszonylag egyszerű renderelés ellene a sok utasítás...

 

Kiegészítés junius 5-én:

kimaradt pár utasítás a vcm megvalósításból:

Elő kell állítani azt a bizonyos r komponenst a mélységi összehasonlításhoz. Ehhez szükség van 2 dp4-re, 1 rcp-re és 1 mulra vagyis 3 utasításból lesz 7, amiből 3 nem "olcsó". Még a végén kiderül, hogy a dpm a jobb...

 

2 komment

Címkék: shadow map dpsm sphere mapping cube mapping dynamic environment mapping virtual cube map

A bejegyzés trackback címe:

https://sakura7.blog.hu/api/trackback/id/tr681074788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommy DSX 2009.04.19. 21:34:37

Első olvasásra én a dpm-re szavaznék, csak hogy beleszóljak a vitába :D

syam 2009.04.19. 21:53:20

@Tommy DSX: pedig egyelőre a vcm tűnik győztesnek, mert árnyék felhasználáskor sok mintavételezésre lehet számítani...
süti beállítások módosítása