HTML

gondolataim elsősorban játékfejlesztésről

Elsősorban játékfejlesztés magyarul: az enginem fejlesztése során felmerülő problémák, ötletek, tévutak stb dokumentálása, amely számomra és talán mások számára is hasznos lehet később Másodsorban gondolatok szavakban...

Kapcsolat:
aalberik 'at' gmail 'dot' com

Haletető

Galéria

Címkék

Összes

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

OpenGL múzeum - GL_EXT_separate_specular_color és GL_EXT_secondary_color

2010.06.15. 14:40 :: syam

Mindkét extension működése hasonló lévén ugyanarra az alapelvre épülnek.
A texture environment után és a köd számítás elé egy új lépés került, amely alapesetben le van tiltva. Ez a lépés egy másodlagos szín (secondary color) hozzáadását jelenti a fragment addig kiszámolt színéhez.
A különbség a két extension között nagyrészt nagyrészt az, hogy ez a szín honnan származik.

GL_EXT_separate_specular_color

Sok driver még ismeri ezt az extension-t azonban már nagyon visszaszorult a használata mivel a fixed-function pipeline-t egészítette ki. A registry-ben 1997-es évszámmal szerepel.
Működése:
Amennyiben engedélyezve van az árnyalás és ez a fajta spekuláris szín számítás, akkor a vertex oldali árnyalási egyenletből kimarad a spekuláris szín hozzáadása. Ehelyett az egy külön regiszterben fragment oldalra átkerül és a már említett lépésben hat a fragment színére.

 

GL_EXT_secondary_color

1999-re datált extension. Amennyiben ezt használni szeretnénk engedélyeznünk kell a fentebb említett lépést (color sum). Ezután már csak át kell adnunk a színt (megkötés, hogy csak RGB formában adhatjuk meg) a renderelésnek és az a külön regiszterében átkerül a raszterizáláshoz. Sajnos ezt a színt a texture environment nem tudja elérni.

Történeti jelentősége az, hogy mindmáig megmaradt ez a regiszter és a programmable pipeline-ban tetszőlegesen felhasználható (négykomponensűként).

 

Szólj hozzá!

Címkék: opengl muzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://sakura7.blog.hu/api/trackback/id/tr352083607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása