HTML

gondolataim elsősorban játékfejlesztésről

Elsősorban játékfejlesztés magyarul: az enginem fejlesztése során felmerülő problémák, ötletek, tévutak stb dokumentálása, amely számomra és talán mások számára is hasznos lehet később Másodsorban gondolatok szavakban...

Kapcsolat:
aalberik 'at' gmail 'dot' com

Haletető

Galéria

Címkék

Összes

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

STDF

2021.01.24. 16:54 :: syam

 

Hosszú idő után ismét egy demó készítésére adtam a fejem ezúttal egy konkrét célból. Először is egy rövid videó:

Mint látható egy űrhajószimulátorról van szó egész pontosan a Delta kompról a Star Trek Voyager sorozatból, amellyel a Mars légkörét lehet szelni valamint dokkolni a hangárban.

Először köszönettel tartozom G. T.-nek ill. S.K.-nek az inspirációért (előzmény)!

A kompot billentyűzettel lehet irányítani:
- döntés, W, S gombok
- fordulás: A, D gombok
- csavarodás: F, G gombok
- hosszirányú célsebesség állítása: Numpad +, Numpad -
- függőleges emelkedés, süllyedés: Q, E gombok

A Shift gomb a forgatás és emelkedés/süllyedés hatását növeli míg a Control csökkenti.
A Space gomb függőleges helyzetbe állítja a kompot és nullázza a sebességét.
Az egér jobb gomb lenyomása közben az egér mozgatásával a kamera forgatható.

Az Esc gomb lenyomásával hívható elő a Settings (és ugyanígy az Esc billentyűvel tüntethető el). Itt lehet többek között módosítani a grafikai beállításokat, elnémítani a hangokat. Ezenkívül itt lehet leváltani a játékost űrhajósra és vice versa valamint átváltani egy másik helyszínre.

A demó elég sok technikát felvonultat a fizikai alapú atmoszférától, felhőkön keresztül az area lightokig ill. a komp szimulációja is teljesen fizikára épül.

 A futtatáshoz Win10 szükséges 2 GB RAM-mal és Vulkan 1.0 képes GPU 2 GB VRAM-mal.  A csomag (kb. 430 MB) pedig innen letölthető. A csomag tartalmaz egy teljes példányt a Celestia nevű programból mivel használja az adatait ill. az asztronómiai számításokat is ez végzi.
Az indítás után nálam 14 mperc alatt áll fel a rendszer. Az alapértelmezett beállításokkal az általam használt Geforce GTX 960M kártyával HD felbontáson 20 fps volt a legalacsonyabb framerate. A csomagban találhatóak .bat file-ok amelyekkel adott felbontással indítható az alkalmazás. Teljesítményproblémák esetén érdemes kisebb felbontással próbálkozni valamint az "Atmosphere visual quality"-t lejjebb venni.

Mivel béta állapotú az alkalmazás előfordulnak benne hibák, amik közül a legfontosabb, hogy a hangár belsejében a komp mozgása közben nagyon leeshet a teljesítmény. Ennek javítása még vélhetően 1-2 hét. Ezenkívül még vannak apróbb - főleg grafikai - hibák, amelyek véleményem szerint nem jelentősen befolyásolják a játékélményt.

Amennyiben bármi hiba, észrevétel felmerül ennél a posztnál érdemes kommentelni.

Update - 2021.01.31

Frissített csomag (kb. 430 MB) - kérésre.
Kapott setup menüt az alkalmazás ill. további finomhangolási lehetőségeket.
Celestia extras - ezzel lehet kikapcsolni az atmoszférát ill. a bolygó felszínének megjelenítését. Ekkor az "égbolt" fekete lesz a bolygó pedig egy egyszerű gömb.
Use float32 - a megjelenítés pontosságát lehet csökkenteni teljesítményért cserébe (pl. a Nap tükröződése fekete lehet ha ez nincs bekapcsolva).
Launch application without Voyager - ilyenkor a Voyager nem része a jelenetnek így a hozzá kapcsolódó technológiák sem jelennek meg - szintén teljesítményt hoz.

A Settings/Misc menü új eleme pedig
Sunlight shadow cascades - ezzel szintén a minőség / teljesítmény arányon lehet változtatni (mivel ez kísérleti jellegű beállítás vizuális hibák jelennek meg ha az érték nem 8).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sakura7.blog.hu/api/trackback/id/tr5416401612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása